Enjoy the free life!

Travel light

Op bepaalde tijden van het jaar zie je allerlei filmpjes voorbij komen over hoe je al je spullen zo gunstig mogelijk in je koffer kunt proppen als je gaat vliegen. Nu zijn wij al vele jaren regelmatige reizigers en onze ervaring is dat we steeds minder meenemen. Proppen is dus niet de oplossing maar sorteren, sorteren en nog eens sorteren! En het leuke daarvan is dat je minder hoeft te slepen en het is tegenwoordig ook nog goed voor de portemonnee, want extra kilo’s brengen extra kosten met zich mee.

Op onze eerste gezamenlijke 3-weekse rondreis naar Florida nam de een grote overvolle rode koffer mee en de ander een uitpuilende groene tas op wieltjes. We sjouwden ons een breuk en na de vakantie merkten we dat een aantal kledingstukken niet eens gedragen waren en menig ander item nog ongebruikt was. Nu, jaren later, vergezelt ons voor een reis van 5 weken een koffer en wat handbagage. We hebben zelfs nog ruimte om wat leuke souvenirs mee naar huis terug te brengen. De ervaring leert dat we samen met een kilo of 20 aan ruimbagage ruimschoots voldoende bij ons hebben.

De stofkam haalden we drastisch door de “Wat neem ik mee op reis” lijst. Vroeger hadden we een A4-tje vol! Gaande weg werden zware items vervangen door lichtere en van dingen die we beide gebruiken, nemen we nu een zo klein mogelijk exemplaar mee.

Een hele kleine toilettas is tegenwoordig al te groot voor ons samen. Alleen de hoogst noodzakelijke producten nemen we in de kleinst mogelijke verpakking mee en de dingen die passen in de categorie “misschien zouden we dat eens een keer nodig kunnen hebben” blijven thuis, want er is altijd wel een winkel waar iets te koop is voor het geval dat.

Qua etenswaren nemen we bijna niets meer mee behalve wat dropjes of zuurtjes om de oren tijdens opstijgen en dalen te klaren en eventueel wat droge koekjes. Voedsel is immers in overvloed onderweg te koop en bij reizen hoort ook het genieten van locale producten. Daar komt nog eens bij dat als je naar bijvoorbeeld de USA gaat, je zo goed als geen etenswaren mag invoeren.

Wat nemen we dan eigenlijk allemaal WEL mee op reis?

Papierwinkel en aanverwante essentiële zaken

Onmisbaar zijn paspoort en eventuele visa. Zonder geldige reisdocumenten kom je immers niet ver. Ook geld, bankpasjes en creditcards behoren tot de standaard uitrusting van een reiziger.

Onze mobieltjes met opladers (en verloopstekker indien nodig) kunnen we niet meer missen en gaan dus altijd mee, met daarbij een kleine 6-usb oplader. De telefoons zijn niet alleen bruikbaar voor noodsituaties en het onderhouden van contact met het thuisfront, internetten en de fun, maar ook voor het bepalen van routes en de daarbij behorende toeristische informatie en ontspanning. En niet te vergeten maken we er ladingen foto’s en filmpjes mee.

Alles wat we kunnen digitaliseren zetten we in de cloud en op de mobieltjes. Te denken valt aan allerlei gegevens als tickets, hotelreserveringen, toeristische informatie en leesboeken. Het zal dan ook niet gek zijn dat er een extra powerbank mee gaat. Zeker als je bedenkt dat we ook graag eens een geocacheje meepakken onderweg, omdat die vaak leuke en interessante plekjes aanduiden. Van onze reizen maken we altijd verslagen en daar gebruiken we meestal een iPad voor.

Als wij rondreizen maken met huurauto’s dan nemen we onze eigen losse navigatieapparatuur mee waarop we voor vertrek de kaarten van de betreffende landen hebben geïnstalleerd en de vermoedelijke routes in hebben vastgelegd. Op onze telefoons en iPad zetten we een kaartenapp die ook ofline te gebruiken is, want onderweg hebben we buiten Europa geen databundel.

Aangezien wij beide niet beschikken over de beste ogen behoort een reservebril tot de standaard uitrusting. Zo jammer, als je weinig ziet en daarbij is het levensgevaarlijk als je een auto zou moeten besturen zonder scherp zicht. Het is in sommige landen zelfs verplicht voor brildragers om een reserve exemplaar bij zich te hebben. Ook een zonnebril ontbreekt niet.

Kleding en schoeisel

Als regel hanteren wij als basis: 1 stuk aan, 1 stuk in de was en 1 stuk reserve. Dit houdt in dat je dus totaal van elke soort minimaal 3 stuks bij je hebt. Naargelang de ruimte, het gewicht, bestemming en voorkeur breiden we dit iets uit. Zo nemen we meestal 1 of twee extra items mee aan ondergoed en shirtjes, zodat je niet iedere dag hoeft te wassen, want zeker op een rondreis is dat niet elke dag mogelijk. Zeker als er meerdere klimaten in een vakantie voorkomen werken we zo veel mogelijk met laagjes kleding. Afritsbroeken zijn multifuctioneel. Wij letten er ook op dat alle kledingstukken met elkaar te combineren zijn, zodat als er een item uitvalt je niet met een aantal kledingstukken komt te zitten die dan niet meer fatsoenlijk te dragen zijn zonder er clownesk uit te komen te zien.

Een heel compact op te vouwen lichtgewicht jas is voor een reizigers ook ideaal.

Voor ieder nemen we een stuk zwemkleding of twee stuks als we naar een warme bestemming gaan waar strand en zwembaden te over zijn.

Een paar stevige lichtgewicht schoenen waar we goed en ver op kunnen lopen is absolute noodzaak. Een paar eenvoudige comfortabele schoenen en een paar (bad-)slippers voor op de kamer en naar het zwembad zijn voor ons standaard. Het zwaarste en/of moeilijkst in te pakken paar trekken we aan tijdens de heen en terugreis.

Om de regen te trotseren hebben we elk de beschikking over een kleine opvouwbare paraplu en een dunne poncho.

Toiletartikelen

Een haarborstel, een tandenborstel en tandpasta, een klein stukje zeep, nagelschaartje en pincet is wel het minimale wat we bij ons hebben. Een kleine hoeveelheid verzorgingsproducten en een heel klein beetje make-up is luxe.

Voor het wassen van kleding gebruiken we vaak hotelshampoo. Het meenemen van een stukje touw en wat kleine plastic wasknijpers voor een wasje te drogen te hangen ervaren wij als handig.

Als zekerheid zit er in onze bagage altijd een kleine verbandtrommel aangevuld met wat paracetamol en een tekenpen. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje.

Bescherming tegen de zon en muggen nemen we van huis mee als de reisbestemming daar enige aanleiding toe geeft.

Een plastic mes, vork, lepel en bordje voor ieder vinden we handig als we zo nu en dan onderweg eens iets willen nuttigen, net als een kunststof mok. Op rondreizen doen we namelijk regelmatig aan een picknick onderweg. Daarvoor nemen we een zo compact opvouwbaar mogelijke koeltas en twee kleine koelelementjes mee om de melk en beleg voor bederven te behoeden.

Handdoeken heb je eigenlijk weinig tot niet nodig. Voor warme bestemmingen nemen we nog wel een dun badlakentje mee voor op het strand en een klein handdoekje voor de gezichten. Blijf je wat langer op een bestemming dan kom je meestal al heel ver met de hotelhanddoeken. Soms verstrekken de hoteliers of beheerders van accomodaties zelfs badlakens en dat is reuze handig.

Verder nemen we als we een autorondreis gaan maken of een reis waar stranden onderdeel vanuit maken 2 lichtgewicht strandmatjes mee. Niet alleen handig voor als je languit wilt aan het water, maar ook juist voor in de auto. We hebben al meerdere keren meegemaakt dat de hoedenplank ontbreekt en dan zijn de matjes bijzonder geschikt om je bagage mee af te dekken en koeler te houden, want een is voorzien van een zilveren reflectielaag.

Dan rest het inpakken…..

De strandmatjes dienen als bescherming. We bekleden er de tas/koffer mee en de spullen komen er tussen te liggen.

De bovenkleding leggen we keurig op een stapel en doen we in een plastic zak per persoon. Net als het ondergoed, zodat alles proper en droog blijft in het geval de tas/koffer onverhoopt niet waterdicht blijkt te zijn. Ieder heeft zo zijn eigen pakketjes met schoon goed, zodat je niet een hele koffer overhoop hoeft te klauwen als je een schoon kledingstuk zoekt.

Schoenen, eventueel opgevuld met de sokken, verpakken we ook altijd in plastic, want niets is zo goor als de zolen waarmee je op straat loopt. De schoenen plaatsen we altijd met de zolen naar de buitenkant van de koffer/tas en zo beschermen we de inhoud van de koffer/tas.

En dan is het systeem… grote verpakkingen eerst. Toilettas, verbandtrommel en andere kwetsbare zaken in de midden en de overige verpakkingen dienen ter opvulling van de overgebleven ruimtes. De (bad-)handdoeken zijn het sluitstuk.

Paspoorten, geld, pasjes, medicatie en alle elektronica gaan in een rugzakje die we als handbagage meenemen.

Dicht ritsen die handel en wegwezen maar.

Goede reis!
Bon voyage!
Gute Reise!

Geef een reactie