Enjoy the free life!

Rondreis Zuid-West USA: de route

Zuid-West USA route

Dag 1 Vliegreis naar Los Angeles, huurauto ophalen en naar hotel, 2 nachten

Wij vlogen vanaf Düsseldorf met Air Berlin. Düsseldorf heeft een hele prettige luchthaven met goede parkeervoorzieningen. Met Air Berlin hadden we al eerder naar tevredenheid gevlogen, maar gezien het faillissement was het nu niet zo’n succes. Tijdens onze rondreis moesten we op zoek naar een nieuwe terugvlucht, want alle vluchten van Air Berlin werden gecanceld. Zo werd een betaalbare vluchtcombinatie een dure grap.

Dag 2 Los Angeles en omgeving verkennen

Als je de reisboekjes bestudeert, blijkt al snel dat vele mensen vinden dat je Los Angeles zo snel mogelijk achter je moet laten, omdat deze stad het minst interessante deel is van een rondreis. Wij hebben deze dag een rondrit gemaakt langs Venice Beach, Santa Monica, Mulholland Drive, Griffith Observatory, The Walk of Fame, Chinees Theater en Walt Disney Concert Hall en kwamen wel wat tijd te kort, maar hebben dat niet als heel storend ervaren.

Dag 3 Naar Oceanside, 2 nachten

Vanaf het hotel zijn we zo veel mogelijk langs de kust naar Long Beach met de Queen Mary gereden. Van daaruit via Huntington Beach, Dana Point en San Clemente uiteindelijk naar het hotel in Oceanside, waar we aan de haven een lekkere maaltijd hebben verorberd tijdens de zonsondergang. We hebben vele stops gemaakt en  genoten van alles wat we tegen kwamen.

Dag 4 Een dagje San Diego

Vanaf het hotel zijn we vroeg in de ochtend naar San Diego gereden waar we een flinke stadswandeling hebben gemaakt.

Dag 5 Naar Disneyland, 4 nachten

Aangezien er een van ons een echte Disneyfan is en de ander het ook geen straf vindt, hadden we een hotel geboekt dat tegen een van de Disneyparken ligt, zodat we te voet naar de entree konden. Zodra we intrek hadden genomen in de kamer, zijn we naar een van de parken gelopen en hebben daar de namiddag en avond door gebracht.

Dag 6 t/m 8 Disneyparken

Bezoek Disneyland Park en California Adventure Park.

Dag 9 Naar Aroyo Grande, 1 nacht

Een mooie maar langdurige rit was het. Niet vanwege het aantal mijlen, maar het feit dat je Los Angeles en voorsteden als Malibu en Santa Barbara door rijdt. Dat is leuk, maar neemt nu eenmaal veel tijd in beslag. Wij vermijden in de regel zoveel mogelijk snelwegen, zodat we de auto voor meer gebruiken dan alleen als verplaatsingsmiddel, maar deze dag leende zich niet voor veel afwijkingen van de hoofdwegen.

Dag 10 Naar Monterey, 2 nachten

Aangezien er in het voorjaar van 2017 modderstromen waren geweest was het niet mogelijk geheel via de beroemde Highway 1 te rijden, maar ook de alternatieve route is er een die er mag zijn. Bij Morro Bay maakten we een stop en genoten we van het zicht op de enorme rotsformatie. In het binnenland zagen we een raar gekleurde lucht als gevolg van bosbranden.

Dag 11 Monterey en omgeving

Een dag die we besteedden aan Monterey met zijn grillige kustlijn en The Cannery, bekend van John Steinbeck. Verder wandelden we door het schilderachtige maar toeristische Carmel by the Sea.

Dag 12 Naar Pacifica, 2 nachten

De route die we kozen liep langs Santa Cruz en door Silicon Valley. Apple, Google, Facebook en Stanford University zijn hier onder andere te vinden. Bij Apple kun je de winkel bezoeken en Google heeft onder andere een leuke “beelden” tuin.

Dag 13 San Francisco met de auto

Via de kust gingen we op het gemakje richting de Golden Gate Bridge en en het Golden Gate Park. Beide zijn natuurlijk zeer de moeite waard. Her en der maakten we een wandeling. Over Twin Peaks, van waar je een schitterend uitzicht hebt over de stad, reden we terug.

Dag 14 Naar Alameda Island, 2 nachten

Met de auto verkenden we verder San Francisco. Waar we de vorige dag eindigden, begonnen we deze dag. Bij de Golden Gate Bridge dus, maar nu van dichtbij. We troffen het; het was helder weer, maar het kan ook zomaar omslaan. In de middag dreef zware bewolking vanaf zee binnen en liet de brug en de overkant tijdelijk volledig verdwijnen, terwijl wij nog in het zonnetje stonden.

We hebben onder meer Lombard Street gezien en Alamo Square, met de ‘Painted Lady’s’. Deze gekleurde huizen waren vroeger bekend van de serie Full House.

Over een van de grote bruggen reden we naar het hotel op Alameda Island aan de andere kant van de baai.

Dag 15 San Francisco te voet

Met de boot voeren we naar het centrum van San Francisco en maakten een fikse stadswandeling. Vanaf Alameda namen we de pont van waaraf je een fraai zicht op de skyline van San Francisco hebt en Alcatraz kan zien liggen. Bij Fisherman’s Wharf zijn we afgestapt en zijn we gaan wandelen langs de bezienswaardigheden in de binnenstad. San Francisco heeft in tegenstelling tot Los Angeles een redelijk beloopbare stadskern. Het kost wel wat meer energie dan gebruikelijk, omdat San Francisco nu eenmaal op heuvels is gebouwd, hetgeen het ook weer bijzonder maakt.

Dag 16 Naar Oakhurst, 1 nacht

Een verplaatsingdag van de kust en de grote stad naar de startpositie voor het bezoek aan de Nationale Parken. Het is handig om onderweg wat boodschappen te doen voor de komende dagen; vergeet daarbij niet een aanzienlijke hoeveelheid water, zeker in de zomer. Aan het eind van de middag hebben we een bezoekje gebracht aan een nabij het hotel gelegen meer, waar we tijdens onze maaltijd op uit keken.

Dag 17 Door Yosemite National Park en via de Tioga Pass naar Mammoth Lakes, 1 nacht

Een forse rit die goed te doen is op een dag als je niet echt wilt gaan hiken, maar overal korte stopjes maakt. Vanuit de auto kun je namelijk al veel van het natuurschoon genieten en er zijn vele uitzichtpunten. Helaas is het wel een erg druk park. Een file trekt het park door en parkeren kan soms een uitdaging zijn. De Tioga Pass biedt indrukwekkende uitzichten en had daar weinig last van toen wij er waren. De Tioga Pass is hoog gelegen en is gesloten als er teveel sneeuw ligt.

Dag 18 Dwars door Death Valley National Park naar Amargosa Valley, 1 nacht

Death Valley was heet; zo rond de 36 graden. We waren blij dat we er begin oktober door heen gingen en niet in de zomermaanden, want dan kan het de 50 graden gemakkelijk halen. Het landschap is bijzonder en gevarieerd, iets dat we niet hadden verwacht. We genoten onder meer van het laagst gelegen punt van Amerika, Badwater Basin (84 meter onder de zeespiegel) en de kleuren van Artist’s Pallette.

Dag 19 Naar Boulder City, 1 nacht

Vanaf het CasinoHotel reden we de Red Rock Canyon Scenic Route en trokken we door Las Vegas om alvast een glimp op te vangen van de Strip en alles wat daar omheen mensen trekt. Tegen de avond bereikten we ons hotel dicht bij Hoover Dam.

Dag 20 Naar Springdale, 1 nacht

In de ochtend reden we naar het noorden langs het grote stuwmeer en de Valley of Fire. Aan het begin van de middag arriveerden we bij het hotel in Springdale en konden we met de gratis bus naar Zion National Park. Daar stapten we over op een bus die ons door het park loodste. De bus maakte diverse stops en bij het eindpunt hebben we een wandeling gemaakt. Wat was dat mooi! Prachtig gekleurde rotswanden kwamen met de daarop gerichte zonnestralen helemaal tot hun recht.

Dag 21 Naar Bryce Canyon National Park, 1 nacht

De rit naar Bryce was prachtig. De middag brachten we door in het Nationale Park en dat had best wat langer gemogen, want je komt ogen te kort. Graag hadden we nog een wandeling gemaakt de canyon in en langs de Hoodoo, maar we hebben zeker een goede indruk gekregen van het park. Per auto hebben we genoten van de vele stops met fantastische uitzichtpunten.

Dag 22 Naar Moab, 2 nachten

Via Hwy 12 en Capital Reef National Park reden we naar Moab. Een behoorlijke rit die geen moment verveelt en best gevarieerd is. Hwy 12 wordt niet voor niets een scienic highway genoemd! Moab is de uitvalsbasis voor een ieder die de omliggende parken wil bezoeken.

Dag 23 Arches National Park en Canyonland National Park

Beide parken zijn prachtig en ook verschillend. Arches National Park staat natuurlijk bekend om zijn vele natuurlijke bogen, maar wij vonden het veel te druk om optimaal te kunnen genieten. Wellicht is het slim om vroeg in de ochtend naar de zonsopkomst te gaan kijken daar. Canyonland National Park lag ons meer. Onbekender dus rustiger en ook magnifieke uitzichten.

Dag 24 Naar Monument Valley, 1 nacht

We hebben genoten van de autorit daar naar toe. De rit voerden ons door de Valley of Gods. Een onverharde rustige weg was de gids langs de meest fantastische rotsformaties in een weids woestijnlandschap. Hier kon je echt de stilte horen. Kilometers om nooit meer te vergeten.
Toen we weer op de doorgaande weg waren doemde Monument Valley met indrukwekkende rotsformaties op aan de horizon. Het park zelf zijn we niet meer ingegaan, maar we genoten van de zonsondergang vanaf onze overnachtingsplaats met uitzicht op die rotsen.

Dag 25 Naar Grand Canyon National Park, 1 nacht

Alle uitzichtpunten die op de route naar het hotel lagen hebben we benut. Erg bijzonder om dit fenomeen te aanschouwen. Diep, groot, overweldigend, fantastische vergezichten en druk zijn de trefwoorden die ons als eerste opkomen.

Dag 26 Naar Las Vegas Fremont Street, 3 nachten

Na een laatste rit door de rode rotsen en de Hoover Dam arriveerden we in het hotel om de hoek van Fremont Street.

Dag 27 en 28 Las Vegas

Je kunt het zo gek niet bedenken, of Las Vegas biedt het. Shows, winkelcentra, sporten, conferenties, megahotels en een hoop facades. Genoeg te beleven dus. O ja…. je zou het bijna vergeten, maar je kunt ook je dollars laten verdampen bij de talloze gokkasten.

Dag 29 Naar een hotel nabij de  Las Vegas Strip, 2 nachten

Oorspronkelijk zouden we deze dag terug rijden naar Los Angeles om de volgende dag terug naar Europa te vliegen. Door het Air Berlin debacle moesten we een andere terugvlucht regelen en deze ging vanaf Las Vegas en een dag later dan de oorspronkelijke. Zodoende hebben we 2 nachten nabij de Strip geboekt en die van Los Angeles laten vervallen. Dit was achteraf gezien nog niet zo gek. We hebben de Strip nu ook goed kunnen beleven.

Dag 30 Las Vegas

Ons laatste dagje Las Vegas begon met een lazy morning bij de pool. Dat hadden we wel verdiend vonden we. De afgelopen weken waren geweldig, een hele ervaring rijker, maar behoorlijk intensief. Niet erg, want “slapen kun je thuis ook”!

Dag 31 Terugvlucht en Dag 32 aankomst in Europa

Tip!

Breng eens bezoek aan de informatiecentra van de parken. Enthousiaste mensen uit de regio en foldermateriaal bieden een bron aan informatie.

Tip!

Sla tijdig brandstof in als je het stedelijk gebied verlaat. Afstanden zijn vaak groot en benzinepompen niet altijd voor handen.

Tip!

Neem extreem veel drinkwater mee, met name als je de woestijn in gaat. Door de hitte droog je snel uit en als je toevallig pech krijgt met je vervoermiddel heb je zonder een serieus probleem.

Tip!

Koop een nationale parken pass als je meerdere (dagen) parken wilt bezoeken. Die 80 dollar per auto heb je er zo uit, want een park kost al vaak 30 dollar.

Deze slideshow vereist JavaScript.