Onlangs besloten we een rondje IJsselmeer te doen. In dit blog doen we verslag van het tweede deel van onze belevenissen, te weten: Friesland. Flevoland en Noord-Holland komen aan bod in deel 1 respectievelijk deel 3.
Deel 2 Rondje IJsselmeer: Friesland
Dag 4 Op naar Ljouwert (vervolg)
Aangezien we tijdens een vorige trip al eens de mooie IJsselmeerkust van Friesland hadden bezocht met Lemmer, Stavoren, Workum, Hindeloopen en Makkum, alle zeer de moeite waard, kozen we nu voor een wat landelijker traject langs onder andere het Tjeukermeer en maakten een winkel- en lunchwandeling door Joure.
Iedere koffieleut kent wel het merk Douwe Egberts. In 1753 begon de vader van Douwe Egberts, Egbert Douwes, aan de Midstraat in Joure een zaak in koloniale handelswaren, die is uitgegroeid tot de bekende koffiebrander.
Via Terherne arriveerden we in ons redelijk nieuwe hotel aan de zuidkant van Leeuwarden, Ljouwert dus voor de Friezen. Ook hier was alles correct Coronaproof bij de receptie en het restaurant. Na een copieuze maaltijd zijn we een rondje gaan maken door de Alde Feanen nabij Earnewald.
Nationaal Park De Alde Feanen, één van de pronkjuwelen van natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea. Dit unieke natuurgebied is een laagveengebied van bijna 2500 hectare en bestaat uit een zeer afwisselend landschap met onder andere meren, rietlanden en moerasbossen.
Dag 5 Stadswandelen in de start- en finishplaats van de Elfstedentocht
Na het ontbijt dat in buffetvorm keurig was verzorgd, was het tijd om de provincie hoofdstad te bezoeken. We hebben de binnenstad met de benenwagen grondig doorkruist, nadat we de auto in de omgeving van het Emmaplein hadden geparkeerd. Een wandelroute van zo’n 10 km leidde ons langs vele prachtige gevels, monumentale panden, winkelstraten en kerken. Onderweg genoten we van een heerlijke lunch op een terras aan de gracht, waarmee we ons energiepeil een aardige oppepper gaven. Enkele highlights van onze route waren: Blokhuispoort, nu Cultureel centrum en hostel, eens Huis van Bewaring, Sint Bonifaciuskerk met de hoogste kerktoren van Friesland (85 meter), Prinsentuin, De Oldehove, de 1,99 meter uit het lood staande toren en diverse Gasthuizen en hofjes. Leeuwarden is de geboorteplaats van onder andere Mata Hari en M.C. Escher in wiens geboortehuis nu het keramiek museum is gevestigd. Een ander markant pand is de Waag.
Er bestond in Leeuwarden al een waag rond 1483. Deze moet ten oosten van de huidige hebben gestaan. Dit gebouw is rond 1595 gebouwd, in renaissance-stijl. De Waag was altijd het centrum van handel. De kooplieden waren verplicht hun handelswaar te laten wegen bij de stadswaag, een publiek weeghuis. In Leeuwarden werd vooral boter verhandeld, zodoende stond de waag bekend als boterwaag. De Waag op de Nieuwestad is tot 1880 in gebruik geweest. Vanaf dat jaar werd er gewogen in het nieuwe Beurs- en waag-gebouw aan het beursplein.
Leeuwarden vonden we een prettige relaxte stad met prachtige oude gebouwen afgewisseld met tuinen en met een gevarieerd winkelaanbod. De inwendige mens heeft hier ook geen reden tot klagen. Tijdens onze voortreffelijke avonddis in het hotel keken we terug op een wel bestede, gezellige en informatieve dag.
Dag 6 Franeker, Dokkum en Bartlehiem
Het Planetarium van Eise Eisinga stond al een tijdje op ons lijstje en vandaag was het zover. We togen na een ontspannen ontbijt naar de voormalige Universiteitsstad, Franeker. Parkeren was snel en gratis gepiept.
Gezien de Coronaregels was toegang tot het Planetarium alleen mogelijk na reservering van kaartjes voor een bepaald tijdslot. Tijdslots bezorgen ons meestal een gejaagd gevoel en dat proberen we zoveel mogelijk te omzeilen; het is tenslotte vakantie. De avond van te voren hadden we al op internet zitten snuffelen en het leek erop dat we de volgende dag nog best een kaartje zouden kunnen bemachtigen.
Voor de deur van het planetarium reserveerden we met onze telefoon gemakkelijk tickets voor een klein kwartiertje later. Even wachten is geen straf, want de omgeving van het Planetarium is bijzonder pittoresk. Statige panden omzomen het idyllische watertje en het Raadhuisplein.
Het planetarium werd door Eise Eisinga, wolkammer met buitengewone interesse voor de wis- en sterrenkunde, gebouwd tussen 1774 en 1781 in zijn eigen woning. Aangedreven door een slingeruurwerk geeft het astronomisch uurwerk sinds de voltooiing de actuele positie van de planeten aan via de blauwe plafondwijzerplaat en is hiermee het oudste werkende planetarium ter wereld. De reden van de bouw van dit ingenieuze op schaal gemaakte zonnestelsel was dat Eisinga de door Dominee Alta veroorzaakte commotie omtrent het einde van de aarde wilde pareren.
We hadden na dit interessante bezoek voldoende stof tot nadenken, maar Friesland kent nog veel meer bijzondere plekken, daar wilden we graag nog wat van zien. Een ervan is Dokkum, een beroemd laatste doorgangspunt voor de Elfstedentocht en de stad van de moord op Bonifacius.
Deze van origine Engelse missionaris werd omstreeks 754 gedood door stokslagen tijdens zijn zendelingstocht. Zijn eerste Friese missie in 716 mislukte, waarna hij in het huidige Duitsland vele jaren actief was alvorens wederom een poging te wagen Friesland voor zich te winnen. In 1934 werd de rooms-katholieke bedevaartskapel, Bonifatiuskapel, gebouwd op oude fundamenten in de vorm van een soort Romeins amfitheater. Rondom ligt een parkje en in 1962 werd een standbeeld voor hem onthuld door prinses Beatrix.
Ondertussen ging de inwendige mens toch wat knorren en na eerst ons neus gestoten te hebben bij een restaurantje in de stadskern, stapten we wat over vijven over de drempel van een prachtig nieuw aandoend chinees restaurant wat meer aan de rand gelegen. Zonder reservering kregen we gemakkelijk een tafel en de bediening en het eten waren uitstekend. Ook de Coronaregels werden keurig gerespecteerd.
Vroeger zaten we aan de buis gekluisterd als er eens een Elfstedentocht werd gereden. In onze beleving is het bruggetje van Bartlehiem wereldberoemd en daar wilden we natuurlijk ook even gaan kijken.
De schaatsers moeten het traject van Bartlehiem naar Dokkum twee keer afleggen. De eerste keer op weg van Franeker naar Dokkum en de tweede keer weer terug in de richting van de finish. Ze zijn dan nog maar 10 kilometers verwijderd van de meet op de Bonkevaart in Leeuwarden.
Niet ver van Bartlehiem troffen we een heuse Elfstedenmonument, de zogenoemde Tegeltjesbrug. Het tegeltje van onze Koning en die van Bart Veldkamp en Henk Angenent konden we zelfs vinden.
De brug bevat ruim 7.000 blauw geglazuurde tegeltjes met daarop afbeeldingen, namen en jaartallen van de deelnemers. Van grotere afstand vormen de portretten een nieuw beeld van schaatsers die achter elkaar aanrijden. Zo vormt de brug, Canterlandse brug over de Murk, een ereboog voor de deelnemers. Deze brug is de laatste voor de finish van deze imposante schaatstocht.
Dag 7 Afsluitdijk, Alkmaar en strand
De dag begon druilerig en op het gemakje reden we over de Afsluitdijk naar Noord-Holland. Met de bouw van de 32,5 km lange Afsluitdijk werd in 1927 begonnen. Een belangrijke rol in de totstandkoming van de Zuiderzeewerken was weggelegd voor Ingenieur Cornelis Lely, van wie je een standbeeld tegenkomt op de dijk. Het wegdeel ligt aan de “binnenkant”, wat betekent dat je de Waddenzee niet ziet vanuit de rijdende auto. Momenteel is er groot onderhoud gaande. Fietsers en voetgangers kunnen nu alleen met de bus de dijk over.
Ga mee naar de derde en laatste provincie van onze reis en lees….. Deel 3 Rondje IJsselmeer: Noord-Holland