We wilden zo graag weer eens naar Duitsland. In Bad Bentheim vonden we een mooi onderkomen van Roompot, maar ruim een week voor vertrek (begin februari 2022) bleek ineens dat je met een Janssen-vaccin niet meer volledig ingeënt was. Twee prikken en een booster was de eis om winkels en restaurants binnen te mogen. Stevig balen dus! Een van ons had in het “Prikken wat de pot schaft” tijdperk ongewild genoegen moeten nemen met Janssen.
De lol van vakantie was er dus wel af. Gelukkig mochten we omboeken naar een huisje, ook van Roompot, in Cadzand-Bad, het meest zuidwestelijkste plaatsje aan de kust van Zeeland.
Vrijdags vertrokken we aan het begin van de middag naar Zeeuws-Vlaanderen. Aangezien we tijd genoeg hadden vermeden we snelwegen en reden we door de in het centrum van Antwerpen gelegen Waaslandtunnel richting Terneuzen. Je komt dan langs het spookstadje Doel.
Doel raakte sinds de jaren zestig bekend door uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen die het dorp zouden laten verdwijnen. Sinds 1998 zijn er plannen voor een nieuw dok dwars over het dorp. Dit heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen het plaatsje verlieten en het grootste deel van de panden leeg kwam te staan. Heel veel gesteggel later woont er nu bijna niemand meer en is de toekomst ervan nog ongewis. Veel bezoekers komen er de verlatenheid en de bij eb droogvallende jachthaven bekijken.
Het vakantiehuis
Voor vertrek hadden we de code ontvangen die als sleutel voor het huisje diende, zodat we na het betreden van het vakantiepark meteen door konden rijden naar onze vakantieaccommodatie.
Het vrijstaande 6-persoons huisje was dik in orde en lag op een rustige plek. Alle ingrediënten voor een plezierig verblijf troffen we aan, zoals een lichte woonkamer/keuken, een tuin op het zuiden, meerdere badkamers waarvan een met bad en een met sauna en bedden waarop we sliepen als marmotten. Ruim twee weken combineerden we “thuis”werken en vakantie.
Het weer was voor de tijd van het jaar prima. Behoorlijk wat zon en niet te veel regen. Wel veel wind, maar dat maakt het strand en de zee alleen maar interessanter.
Cadzand-Bad
Cadzand-Bad ligt op het meest zuidwestelijke puntje van Zeeuws-Vlaanderen en raakt aan het natuurgebied Het Zwin. De landgrens met België loopt dwars het door indrukwekkende getijdengebied dat een broedplaats is voor menig vogel. Wandelaars en fietsers kunnen er hun hart ophalen. Er zijn keurige paden en er lopen uitgestippelde routes die je zelfs naar de mondaine Belgische badplaats Knokke-Heist voeren.
Vanaf de haven van Cadzand-Bad begint al bijna het Zwin. Het Zwin is een van de belangrijkste slikke- en schorregebieden van Nederland en België. Het beslaat zo’n 250 ha en bestaat uit een duinenrij die doorbroken is door een geul. Door deze Zwingeul stroomt twee maal per dag zeewater binnen. Dit wordt slufter genoemd. Heel vroeger was de 4 km brede zeearm een belangrijke levensader van de havenplaatsen Sluis, Aardenburg, Oostburg, Damme en Brugge. Door verzanding vanaf het jaar 1400 werden de havens ontoegankelijk. Vanaf het bezoekerscentrum op Belgisch grondgebied start er een fietstocht langs de verdwenen Zwinhavens. De hele route is 60 kilometer lang; de kortere 44.
Over de jachthaven van Cadzand-Bad kijkt het beeld van de Sluuswachter uit. Aan beide zijden van de haveninloop vind je duinen en prachtig uitgestrekte stranden. Dat is erg aantrekkelijk voor water- en strandliefhebbers. Wij waren er in de maand februari. Het is er dan relatief rustig, maar met een beetje wind en een winters zonnetje is het er prima toeven.
Haai
Haaientanden; de meesten zullen zeggen: “Ja, dat zijn die dingen die op het wegdek gekalkt staan en waarvoor je vaak moet stoppen”. Ben je in dit mooie stukje Zeeland geweest, dan heb je vast meegekregen dat er heuse haaientanden op bepaalde stukken strand te vinden zijn. Sommigen gaan speciaal op pad om deze fossielen te zoeken. Tref je ze nu niet, dan kun je altijd nog naar de sculptuur van de haaientand die in de duinen bij het dorp staat.
De oudste tanden die langs de Zeeuwse kust zijn gevonden zijn zeker 60 miljoen jaar oud. In de Middeleeuwen dacht met dat een haaientand een middel tegen koorts, betovering en vergiftiging was. Nu zijn er die geloven dat het de vinder geluk brengt.
Omgeving
Cadzand-Bad is nog volop in ontwikkeling en groeit steeds meer uit tot een badplaats met allure, maar natuur is nooit ver weg. Het is een fijne startplaats voor het verkennen van niet alleen Zeeuws-Vlaanderen, maar ook de Vlaamse kust. De Belgen hebben een kustlijn van ongeveer 60 km. Je kunt dus al je favoriete Belgische badplaatsen eens bezoeken.
Iets landinwaarts ligt de schitterende stad Brugge. Het is maar een half uurtje rijden van Cadzand-Bad. De prachtige oude binnenstad stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en heeft genoeg te bieden voor een heerlijke vakantiedag.
Wil je weten wat er in de omgeving van Cadzand-Bad te beleven is, lees dan: Onze 11….. uitjes vanuit Cadzand-Bad (Zeeland).
Weet je trouwens hoe Cadzand aan zijn naam komt?
Meer dan 1000 jaar geleden bestond het gebied uit geulen en een zandplaat. De geulen slibden langzaam dicht en de eerste bewoners vestigden zich rond 1050 op de plaat. Om zich te beschermen tegen het zeewater bouwden ze dijken of ‘cades’ van zand. Doordat ze de ‘cades’ in de loop der eeuwen steeds verhoogden en de verzanding voort ging ontstond er een ononderbroken kuststrook tussen de Zwingeul en de Westerschelde.
1 thought on ““Naar de haaien” in Cadzand-Bad”