Onlangs besloten we een rondje IJsselmeer te doen. In dit blog doen we verslag van het derde en laatste deel van onze belevenissen te weten: Noord-Holland. Flevoland en Friesland zijn aan bod gekomen in deel 1 respectievelijk deel 2.
Deel 3 Rondje IJsselmeer:
Noord-Holland
Dag 7 Afsluitdijk, Alkmaar en strand (vervolg)
Aangezien het weer geen aanleiding gaf de auto te verlaten, besloten we naar het hotel te rijden in Alkmaar. De aankomst bij het hotel was een bijzondere. Bewegwijzering ontbrak en ook een duidelijke entree was niet te vinden. Het was een nieuw hotel in een oud gebouw. Inchecken verliep niet vlekkeloos en aan de Coronaregels werd hier beduidend minder nauwgezet navolging gegeven dan de voorgaande nachten. De kamer toonde (nog?) vele onvolkomenheden.
Ondertussen was de zon gaan schijnen en gingen we te voet op stadsverkenning. Iedereen kent Alkmaar wel van de plaatjes van de typisch Hollandse kaasmarkt, maar ook nu die even niet gehouden wordt is het een prachtige stad om eens te bezoeken. Het oude gebied met gezellige winkelstraten en prachtige panden wordt door middel van een voetgangersbrug verbonden met een pas herontwikkeld stadsdeel. Daar zijn de grotere winkels gevestigd.
Na een voortreffelijk diner in het hotel, waarbij we helaas geen gerechtkeus hadden, wilden we even de zee zien. De dagen in juni zijn zo heerlijk lang, dus zonde om daar geen gebruik van te maken. We reden naar Bergen aan Zee en later naar Egmond aan Zee met de prachtige vuurtoren van J.J. van Speijk. Daar genoten we ook van de zonsondergang. Wat opvalt is dat er maar spaarzaam wegen naar de Noordzeekust leiden. Het is dus niet gek dat er hier op zomerse dagen bijna geen doorkomen aan is. Voor duinbezoek heeft een ieder een zogenoemde duinkaart nodig.
Dag 8 Sightseeing Schagen en Medemblik
Schagen is een gezellig stadje met een imposante kerk in hartje centrum met de nodige terrassen en winkels er rond heen. Wij parkeerden de auto dichtbij het herbouwde Slot Schagen dat aan het centrum grenst.
Daarna stond Medemblik op onze planning. Een stad aan het IJsselmeer met schitterende oude huizen al dan niet langs de havenkade en een heus kasteel.
Nee een avondrondje zat er niet in. Het kwam met bakken uit de lucht met het nodige gerommel en geflits.
Het hotelmenu was exact identiek aan dat van gister. We moesten vragen om wat anders. Het alternatief was vis en aangezien een van ons geen vis eet vonden we dit toch niet in de haak. Wat er uit de keuken komt is echt super goed, maar geen keus is een heel groot hiaat.
Dag 9 Beemster en een vleugje Volendam
Een rondje door de omgeving hadden we voor ogen. We reden naar een stuk natuur voor een wandeling en om wat geocaches te zoeken. Onze lol werd snel vergald. De vele loslopende honden die telkens als een magneet op ons afkwamen waren zeer irritant. Wanneer je eens door een klein schattig hondje bij je enkels gegrepen bent, vertrouw je geen enkele vreemde hond meer. Buiten dat, honden dienden volgens de borden ook aangelijnd te zijn. Dank dus aan al die hondenbaasjes die dat negeerden!
Dit stuk van Noord-Holland kwam bij ons erg druk over. De smalle weggetjes langs de sloten en watertjes zijn schattig om te zien, maar onprettig om op je gemakje overheen te rijden. Even de auto ergens parkeren in een schilderachtig klein dorpje is ook lastig te noemen. Het gaf ons een soort van “gevangen” gevoel wat we niet kennen als we op route zijn.
Na een stopje in Midden-Beemster togen we naar Volendam. Hier was het erg druk en de dijk hebben we spijtig genoeg gelaten voor wat het was. Net buiten Volendam hebben we zeer smakelijk gedineerd. De hoteldis hebben we laten schieten. Drie avonden niks echt zelf kunnen kiezen trokken we niet meer.
Dag 10 Zaanse Schans
De laatste dag van ons rondje IJsselmeer besloten we met een bezoek aan de Zaanse Schans.
De Zaanse Schans is een in 1963 opgericht historisch Zaanse buurt in de gemeente Zaanstad met daarheen verplaatste rijksmonumentale houten gebouwen en industriemolens uit de Zaanstreek. In de loop der tijd is het aangevuld met diverse cultuurhistorische musea, ambachtswinkels en horeca. Het ligt in de Kalverpolder, een beschermd veenweidelandschap aan de Zaan, tegenover het dorp Zaandijk.
Vroeger had ik al genoten van de mooie molens en de Zaanse huizen vanaf het water, maar nu trokken we te voet erlangs. We volgden de route van de app die we door middel van een QR-code op een van de infoborden konden downloaden. Zeer informatief! Enig minpunt was dat die route tegengesteld liep aan de Coronaroutepijlen. Een andere rariteit was dat toen we het huisje van Albert Hein naderden we ineens weggestuurd werden van de route, omdat ons in een brabbeltaaltje werd gemeld dat het nu privé terrein was. Gelukkig waren wij vroeg genoeg om net voordat de touwtjes gespannen werden door het afgesloten deel heen te zijn.
Langzaam zakten we weer af naar het vertrouwde zuiden, maar niet voordat we in het van de bloemenveiling en de televisie studio’s bekende Aalsmeer nog van een heerlijke late lunch genoten. Tegen de avond zat moeders met pannenkoeken te wachten op al onze verhalen. Daarmee kwam ons rondje IJsselmeer ten einde. We hebben genoten!