Enjoy the free life!

Wandelen in Mülheim an der Ruhr

De winter kan lang duren. De dagen zijn kort en het weer is vaak somber. Wanneer op vrijdag de zon vrolijk schijnt en het weekend ook zonnig belooft te gaan worden gaat het eropuittrekvirus opspelen.

Snel een gunstig gelegen hotelletje gezocht en manlief het plannetje voorgelegd. Die was er meteen voor te porren en binnen een paar minuten had hij de reservering voor een overnachting in Mülheim an der Ruhr gemaakt.

De volgende ochtend reden we bijtijds van huis weg en nog voor elven werden we door een aardige dame hartelijk ontvangen in het hotel. We kregen zelfs al de sleutel van de kamer en konden van daaruit mooi de rivier zien liggen met daarachter de toren van de kerk, het Räthaus en andere gebouwen. Het zag er aanlokkelijk uit en dus vertrokken we voor een heerlijke en vooral gevarieerde wandeling en daar zou het niet bij blijven. We maakten deze dag meerdere korte wandelingen en ook de tweede dag waren onze benen actief, zoals je hier onder kunt lezen.

Route 1 (map)

Laten we voor het gemak starten bij de U-bahn uitgang halte Schloss Broich. Langs de Stadthalle liepen we over de Schlossbrücke richting het centrum van de stad. We gingen links af de trappen af en slenterden langs de rivier de Ruhr naar de Stadthafen. Helaas lagen er geen bootjes.

De Schlossstrasse is de winkelstraat met genoeg van die typisch Duitse bakkertjes waar je voor een prettig prijsje de inwendige mens kunt versterken.

Op de Synagogenplatz tref je onder meer het oude Postkantoor dat nu dienst doet als kunstmuseum.

Wanneer je de Schlossstrasse vervolgt zie je vanzelf het winkelcentrum Forum liggen. Het heeft zo’n 120 winkels en is tegen het Hauptbahnhof gelegen. Wij maakten er een rondje en gingen op weg naar de Altstadt.

De Petrikirche ligt op een heuvel die te bereiken is via de Friedenstreppe. Na een geocache gevonden te hebben daalden we weer af naar de Siegfried Reda-Platz en liepen via Della naar de Ruhroever. Via de sluis van Mülheim en het Wasserkraftwerk keerden we terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Route 2 (map)

Vanaf de U-bahn uitgang Schloss Broich liepen we een eindje de Ruhrufer op en daalden de trappen af naar het wandelpad dat pal langs de rivier loopt. Het restaurant gingen we voorbij en de Schlossbrücke onderdoor. De Stadthalle verscheen. Vanaf de tuinen hadden we mooi zicht op de aan de overkant liggende stad.

Via de trap kwamen we op de Radschnellweg Rheinische Bahn om de andere oever te bereiken. Daar daalden we af en liepen we langs de rivier. De zonsondergang was er prachtig rood/paars van kleur.

Vanaf de Stadthafen gingen we richting de Rathausturm en na een boodschapje gedaan te hebben wandelden we terug over de brug naar het beginpunt.

Route 3 (map)

Na een smakelijk Grieks dineetje was het nog heerlijk weer om wat calorieën te verteren. Laten we wederom starten bij de U-bahn uitgang Schloss Broich.

Omdat het donker was gingen we niet door het Mügapark, maar lieten we het rechts liggen. Na de ronding van het Ringlokschuppen aan de rechterhand ligt de Camera Obscuratoren aan de linkerhand. Zo bereikten we de Radschnellweg Rheinische Bahn waar je in een lekker tempo overheen kunt lopen. Een heel eind verder troffen we een trap aan de linkerkant waarlangs we via de Löhstrasse het stedelijk wandelgebied bereikten en het beginpunt weer in zicht kwam.

Route 4 (map)

Na een goede nachtrust en een smakelijk ontbijt met een glaasje sekt, daagde het zonnetje ons uit. We kozen voor een langere wandeling met meer natuur.

Uiteraard startten we weer bij het U-Bahn station Schloss Broich en dat slot zijn we eens gaan bekijken. Het heeft een bezienswaardige binnenplaats en een uitzichtpunt. Daarna liepen we een klein stukje terug en gingen de brug over de drukke weg over en belandden in de Stadthallengarten.

De Ruhruffer volgden we stroomafwaarts tot de Konrad-Adenauer Brücke en met een boog keerden we terug.

Langs het water liepen we naar het Ruhrinsel. Op het einde liepen we de stuw over en vervolgden we verder de route langs de Ruhr. Via de Mendener Brücke bereikten we de andere oever en draaiden we richting Mülheim.

In Thyssenpark hadden we een prachtig herfstzicht op de Thyssenvilla. Daarna liepen we verder langs de rivier en de Schlossbrücke kwam inzicht. Wat restte was deze over te steken en bij Schloss Broich stapten we, terugkijkend op een heerlijk weekendje, in de auto huiswaarts.

Geef een reactie