Enjoy the free life!

Onze 11….. uitjes vanuit Cadzand-Bad

Het Zeeuws-Vlaamse Cadzand-Bad is een aantrekkelijk vakantiedorp met prachtige duinpartijen en schitterende stranden. De zee is er niet zomaar een kale golvende watervlakte. De vaarroute voor schepen van en naar Vlissingen, Antwerpen, Zeebrugge, Terneuzen en Gent ligt hier op gepaste afstand, waardoor je altijd wel vaartuigen kunt spotten.

In de wintertijd is er in Cadzand-Bad, net als in de meeste badplaatsen, niet veel reuring. Wie van zee en uitwaaien houdt kan natuurlijk in elk jaargetijde zijn hart ophalen, net als wandelaars en fietsers. Kom je alleen voor vertier, dan is een andere periode van het jaar wellicht meer geschikt.

Benieuwd naar ons verblijf in Cadzand-Bad?
Lees dan “Naar de haaien” in Cadzand-Bad.

Wat hebben wij allemaal ondernomen deze trip?

Cadzand-Bad is de meest zuidelijke badplaats van Nederland. Een bezoek aan Vlaanderen zal dus niet uitblijven. De landsgrens is zo dicht bij dat we voor het gemak “Onze 11….. uitjes” hebben gesplitst in een Zeeuws- en een Vlaamsdeel.

Zeeuwse uitjes

Waterdunen

Een vrij nieuw natuurwandelgebied in de buurt van Nieuwvliet-Bad. Over prachtige veelal verharde paden, plankieren en bruggetjes kun je wandelroutes volgen van 4,5 km, 5 km of 9 km. Je vindt er diverse uitkijkpunten van waaruit je de vogels kunt spotten zonder ze te verstoren. Het gebied is nu (februari 2022) net geopend en nog wat kaal en moet nog wat tot wasdom komen. Met de lente in aantocht kan dat best snel gaan.

Breskens

Een vissersplaats van waaruit je bij de juiste lichtval een schitterend zicht hebt op het op Walcheren gelegen Vlissingen. Tussen beide plaatsen vaart een voet-/fietsveer.
In Breskens tref je naast mooie stranden en een vissers- en jachthaven, een gezellig marktplein met de nodige eet- en drinkgelegenheden. Het plaatsje staat bekend om zijn jaarlijks gehouden driedaagse visserijfeesten.

Oostburg

Het centraal gelegen plaatsje is van verre herkenbaar door de 55 meter hoge watertoren welke is voorzien van een kunstwerk. Op de wand van de watertoren prijken namelijk een kunstwerk bestaande uit een aantal reusachtige waterdruppels.

Het symbool van Oostburg is de eenhoorn. Die zou kracht en moed van de bevolking vertegenwoordigen. Het beeld dat uitkijkt over de markt is geïnspireerd op de voormalige herberg De Eenhoorn.

Voor de dagelijkse zaken zul je hier vast een keer komen. Van theater tot ziekenhuis en supermarkten, je vindt het er. Net als andere winkeltjes en restaurantjes.

Sluis

Dit is een populair en charmant vestingstadje met wallen en oude stadspoorten. Het trekt veel dagjesmensen uit binnen- en buitenland. In de winkelstraatjes vind je, ook op zondag, altijd wel wat van je gading. Moe van het shoppen? Ga dan voor een hapje en een drankje. Restaurantjes en terrassen zijn er in overvloed.

Qua historie is het plaatsje rijkelijk bedeeld. Zo torent er boven het plaatsje parmantig het enige Belfort van Nederland uit. Deze Vlaamse klokkentoren is tegenwoordig een museum. Op het Walplein staat het borstbeeld van Johan Hendrik van Dale. Bij iedere Nederlander wel bekend van het Groot woordenboek van de Nederlandse Taal.

IJzendijke

Het pittoreske vestingsstadje wordt ook wel Petit Paris genoemd. Het heeft een rijke historie. In de 17e eeuw werd het een belangrijke vestingsplaats. Bekende namen die daaraan hebben bijgedragen zijn Menno van Coehoorn en Simon Stevin. Napoleon wist toch de vesting te veroveren, waardoor er enkele decennia een Frans bestuur heersten. Nu zul je tal van mooie gevels tegenkomen tijdens een wandeling door de liefelijke straatjes. Op het marktplein zit Prins Maurits te schaken.

Vlaamse uitjes

Knokke-Heist

Het strand is er mooi, maar voor een pittoreske boulevard moet je hier niet zijn. De boulevard puilt uit van hoge appartementsgebouwen en hotels. Het toeristenkantoor lijkt daarop een uitzondering.

Shopaholics en kunstliefhebbers zullen van Knokke-Heist erg blij worden. De driehoek Lippenslaan, Dumortierlaan en de Kustlaan bieden de nodige (luxe) verleidingen en de kunstliefhebber kan terecht in meer dan 50 galerieën.

Aan de noordkant van deze plaats ligt de wijk Het Zoute. Engels aandoende cottages met een Normandische touch grenzen aan het getijdennatuurgebied Het Zwin. Met een kwartiertje rijden ben je dus snel van Cadzand-Bad in het hart van Knokke-Heist.

Het beginpunt van de kusttram ligt in Knokke-Heist. De tram rijdt meerdere keren per uur en de hele kustlijn is zo eenvoudig bereikbaar.

Damme

Niet ver van Brugge ligt het stadje aan de Damse vaart die aan Napoleon te danken is. De Spanjaarden legden in de 80-jarige oorlog een verdedigingswerk in de vorm van een zevenster aan om Brugge te beschermen. Ooit was Damme een havenstadje. Tegenwoordig is het een karakteristiek polderstadje in de Zwinstreek met een rijk verleden.

Wij wandelden over de vestingwallen en genoten van alle mooie historische gevels in het centrum. Twee gratis randparkings laten zich gemakkelijk vinden en bieden een fantastisch uitgangspunt voor het verkennen van dit boekendorp. De dichter Jacob van Maerlant werd er in 1235 geboren en schrijver Charles de Coster liet zijn geuzenroman Tijl Uilenspiegel er zich afspelen. Regelmatig vinden er boekenmarkten plaats en zijn er boekwinkeltjes te vinden.

Lissewege

“Het witte dorp” behoort tot de 10 mooiste dorpen van Vlaanderen. Vlak naast het ruige havengebied van Zeebrugge ligt dit liefelijke polderdorpje. Het Lisseweegs Vaartje en de oude witgeschilderde huisjes in het centrum met een indrukwekkende uit de 13de eeuwse bakstenen kerk zouden niet misstaan op een ansichtkaart. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan.

De Haan

“De Haan” was oorspronkelijk een toeristische benaming voor een bepaalde delen van de sinds 1976 gevormde gemeente. In een ver verleden schijnt er wel al een gehucht gevormd door een paar hutten “De Haan” geheten te hebben.

Het centrum van De Haan heeft een pittoreske uitstraling. Bij de bebouwing rond het jaar 1900 hebben de ontwerpers zich verplicht af te zien van hoogbouw en dat er zoveel mogelijk bos moest zijn tegen de wind. Veel weelderige villa’s in de Belle Epoque stijl zijn nog steeds te vinden in het centrum dat omgeven wordt door een heuvelachtig duinlandschap.

De kusttram die vanaf Knokke tot De Panne regelmatig rijdt, stopt in het centrum bij een liefelijk station.

Albert Einstein heeft er in 1933 enkele maanden gewoond.

De Panne

Koning Leopold I, de eerste Koning der Belgen zette hier voet aan land. Hij kwam in 1831 per koets uit Calais. Het grote monument aan het eind van de Esplanade herinnert daaraan. De zeedijk van deze meest zuidelijke kustplaats van Vlaanderen is zo’n 2,5 km lang. Het strand wordt niet door golfbrekers onderbroken en het is zeer breed, meer dan 400 meter bij eb. Dit zorgt ervoor dat het populair bij strandzeilers.

De naam De Panne is afkomstig van het woord duinpan. Het gehucht is eind 18e eeuw ontstaand. Zeevissers vestigden zich tussen de duinen en de zee. Een haven is er echter nooit gekomen, zodat de op een na grootste zeevissersvloot van de Belgische kust in de twintigste eeuw verdween.

Pieter Bortier erfde rond 1830 650ha duingrond en bouwde in de jaren erna een eigen zomervilla. Hij maakte zich sterk voor de gemeenschap en legde zo een basis voor een toeristische badplaats. In de 19e eeuw werd de door architect Albert Dumont het dorp verfraaid met cottageachtige bouwsels. In de zogenoemde Dumontwijk zijn daar nog straten met vele fraaie panden van te zien. Helaas hebben de pittoreske villa’s op de zeedijk het bijna allemaal verloren van hoogbouw.

Wil je even voet zetten op Franse bodem? Bray-Dunes ligt maar een maar kilometer zuidelijker en ademt een hele andere sfeer uit; bezoek je liever een pretpark dan is Plopsaland een optie.

De steden Brugge en Oostende

Beide steden mogen zeker niet in dit lijstje ontbreken, maar we zouden ze tekort doen als we ze met enkele regels zouden afdoen. Daarom werken we nu aan een apart blog voor deze parels van Vlaanderen. Nog even geduld dus!

Deze mooie plekken bezochten wij vanuit een fijn vakantiehuis van
Noordzee Résidence Cadzand-Bad

1 thought on “Onze 11….. uitjes vanuit Cadzand-Bad”

Geef een reactie