Enjoy the free life!

Onze elf….. Leuke plaatsjes op Lanzarote

Laatst zijn we 10-dagen naar Lanzarote geweest. Zeker in de winter is het er qua temperatuur bijzonder aangenaam. Naast uitstekende duikstekken zijn er genoeg leuke dorpjes en andere aantrekkelijke locaties op dit vulkanische Spaanse eiland te bezoeken. De naam Cezar Manrique zul je er veelvuldig tegen komen.

Met de huurauto zijn we dagelijks op pad geweest. Onze 11 leuke plaatsjes op Lanzarote zijn (in willekeurige volgorde):

Puerto del Carmen
Dit is een zeer langgerekte vakantieplaats met een oud centrum bij de haven waar je je niet zult vervelen. De boulevard, Avenida de las Playas van ruim 4 km, is zeer geschikt voor het maken van een heerlijke wandeling of fietstocht. De inwendige mens komt hier niets te kort; eet- en drinkgelegenheden te over. De stranden behoren tot de mooiste van het eiland en mocht je van duiken houden dan kunnen we je een adresje aanbevelen!

Puerto Calero
In dit dorp vlak bij Puerto del Carmen staat de jachthaven centraal. Je treft er veel gezellige restaurantjes en er vaart zo nu en dan zelfs een heuse duikboot de haven in en uit.

Playa Blanca
Dit was oorspronkelijk een klein vissersdorp, maar is nu een echte toeristentrekker. De vuurtoren op Punta Pechiguera vonden wij een schitterende locatie om het geweld van de oceaan te aanschouwen.
De oude kern is gezellig en de haven is attractief, doordat daar restaurantjes en winkeltjes te over zijn en de boten er vertrekken naar Fuerteventura en Playa Papagayo.
Marina Rubicón is een nieuwer gedeelte en betreft een grote luxe jachthaven met het nodige vertier er rond heen. Je kunt er eten en duur winkelen.

Teguise
Deze voormalige eilandhoofdstad heeft een koloniaal verleden en je vindt er gezellige straatjes met kasseien en pleintjes met allemaal witte bebouwing. Op zondagochtend schijnt het normaliter o zo rustige stadje een grote toeristenmagneet te zijn vanwege de markt.
Vanaf het Castillo de Santa Barbara heb je een groots uitzicht over de stad en de omgeving.

Arrieta
Dit kleine dorpje kent wat visrestaurantjes en een opvallend gebouwtje op de pier. Het blauwe huis of Casa Juanita is gebouwd in 1919 en er zijn enorm veel foto’s van gemaakt.

Haría
Dit prachtig witte plaatsje dat een wandelingetje waard is, wordt omgeven door talloze palmbomen.
Net buiten het dorp ligt op hoogte een mirador dat een prachtig uitzicht biedt over dit deel van het eiland.

Orzola
Orzola is een rustig dorpje waar de boot naar het kleine eilandje La Graciosa vertrekt. Het dorpje zelf vonden wij niet zo interessant, maar wel de rit er heen en er vandaan. Op de heenrit kwamen we langs de lavatunnels van Cueva de los Verdes en Jameos del Aqua waarvan we de laatste bezochten. Manrique heeft hier een handje geholpen en de witte kleine kreeftjes waren een bezoekje waard.
Na Orzola genoten we van het adembenemend uitzicht vanaf de Mirador del Rio. De van oorsprong militaire observatiepost op een steile bergwand biedt nu een weids panorama over El Rio en La Graciosa.

La Santa
Dit plaatsje is een nog authentiek aandoend vissers dorp. Voor sporters is het nabij gelegen complex Club La Santa de locatie om te trainen.

Surfers kunnen hun hart ophalen op het Playa de Famara dat ongeveer halverwege ligt tussen La Santa en Haría.

Arrecife
De huidige hoofdstad van het eiland was oorspronkelijk de natuurlijke haven van de oude hoofdstad Teguise. Arrecife betekent “rif”. Deze plaats is bijzonder geschikt voor een heerlijke wandeling over de boulevard en langs de havens.

Wandeling
Onze route begon aan het begin van het kunstmatige strand Playa del Reductor. Van verre zie je het grote en hoogste hotel van het eiland al liggen en vervolgens kwamen we langs dominoënde locals. De toeristeninfo is gevestigd in de grote kiosk aan de Avenida La Marina. Het oudste bouwwerk Castillo de San Gabriel is een lust voor het oog en herbergt een museum. Struin je verder de boulevard af dan zie je ineens nabij de kerk de natuurlijke en ondiepe haven, Charco de San Ginés, met vele kleurrijke vissersbootjes. Verder naar het oosten kom je bij de commerciële havens en het Castillo de San José. De binnenstad zelf kon ons niet echt bekoren. Parkeren in de stad raden we niet aan. Lastig en prijzig! Wij parkeerden gratis aan de buitenrand van de stad.

Femés
Vanaf dit hooggelegen dorpje heb je een prachtig uitzicht over Playa Blanca, het kleine eiland Lobos en Fuerteventura. Verder vind je hier een van de oudste kerkjes van het eiland.

El Golfo
Om dit kleine kustplaatsje aan te doen kun je een lus rijden. Het is zeker de moeite waard even te pauzeren bij Salinas de Janubio. Vanaf het restaurant heb je een prachtig uitzicht over de zoutpannen. Vervolgens rijd je langs een ruige kust richting El Golfo. Net voor het dorpje kun je parkeren en een wandelingetje maken naar een uitzichtpunt. Van daaruit heb je een geweldig zicht op het groene kratermeer Charco de los Clicos. Aan de andere kant van het dorpje, waar je menig restaurantje tegen komt ligt het Timanfaya National Park dat zeker een bezoekje waard is. De officiële ingang ligt echter aan de weg tussen Yaiza en Tinajo. Hier kun je langs zee tussen het lavagesteente wandelen.

Timanfaya NP
De vulkaanuitbarstingen in de 18e eeuw hebben een maanlandschap gevormd. Er is nog steeds enige vulkanische activiteit. Als je het park in rijdt kom je bij een bezoekerscentrum. Hier wordt vlees gegaard met behulp van de vulkanische warmte.
Zelf verder rijden zit er niet in, want er rijden bussen over de smalle weggetjes het landschap door. In ruim een half uur laveert de bus je door het maanlandschap. Deze rit is bij de entreeprijs inbegrepen.
Heb je daarna zin in een wijntje….
Bij La Geria vind je zelfs wijnbouw op de zwarte lavagrond. Basaltmuurtjes zorgen voor beschutting van de planten en dat de dauw ten goede komt aan de planten.

Weet jij nog leuke plekjes die we hier niet vermeld hebben, laat het ons weten!


Geef een reactie