Enjoy the free life!

Rondreis: Duitsland Denemarken Zweden

In mei/juni 2019 hebben we een prachtige rondreis gemaakt door Duitsland, Denemarken en het zuiden van Zweden. We genoten van gezellige steden als Lübeck, Kopenhagen, Göteburg en Stockholm, het gevarieerde landschap met onder meer verrassende kustlijnen, schilderachtige meren, rotsige velden met Romeinse restanten, weilanden, akkers en bossen en werden verrast door het langgerekte molen- en vogelrijke eiland Öland.

Benieuwd naar de route?

(km ter indicatie, echter afhankelijk van de gekozen route)

Dag 1 Naar Lübeck (500 km, 2 nachten)
Vanaf Utrecht ben je er in een goede 5 uur als je de snelweg neemt. Voor een eerste dag is dit een schappelijke rit, zodat je de namiddag en avond al in Lübeck kunt besteden.

Wij hebben al een eerste korte stadswandeling gemaakt en in alle rust een restaurantje bezocht.

Dag 2 Bezoek Lübeck
Lübeck is een Hanzestad in het noorden van Duitsland, niet ver van de Oostzee. Het ligt aan de rivier de Trave en heeft een historische binnenstad die sinds 1987 als UNESCO-erfgoed is getypeerd. Je vindt er talloze monumentale panden, zoals bijvoorbeeld de Dom, het 13e eeuwse Rathaus met een zeer bijzondere gevel en stadspoorten als de Holsteltor; nu museum en de Burgtor.

Ons hotel lag vlak tegen het oude centrum. Wij konden deze dag de auto laten staan. In de ochtend hebben we een rondvaart gemaakt rond het middeleeuwse stadsgedeelte en de rest van de dag hebben we door de stad gewandeld en genoten van alle mooie gevels, bezienswaardigheden, winkeltjes ed.

Dag 3 Naar Køge (250 km, 3 nachten)
Vanaf het Duitse Puttgarden zijn we in een goede drie kwartier overgevaren naar het Deense Rødby. Het hotel in Køge bereikten we via de binnenwegen van Lolland, Falster en Sjæland.

Dag 4 Bezoek Kopenhagen
De trein brengt je in 40 minuten vanaf het station Køge naar het hart van Kopenhagen.
Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, ligt aan de Sont en kent vele uit de 17e eeuw daterende monumentale panden. De kleurrijke Nyhavn, een van de oudste pretparken ter wereld Tivoli, het koninklijk paleis Amalienborg en Rosenborg met omliggend park zijn allemaal vanaf het centraal station te voet te bereiken, net als vele musea en de bekendste lange winkelstraat Strøget. De stad van De Kleine Zeemeermin en Hans Christian Andersen, de Carlsberg Brouwerij en Vrijstad Christiania is ook zeer aantrekkelijk voor fietsliefhebbers.

Tip!
Als je een dagkaart voor het openbaar vervoer hebt aangeschaft dan betreft dat ook de waterbus die op zo’n tien plekken door de stad aanlegt. Dit is een goedkoop alternatief voor de dure rondvaarten die met name vanuit Nyhavn vertrekken.

Dag 5 Bezoek Kopenhagen
Aan een dag heb je niet genoeg in deze mooie, gezellige en gevarieerde stad dus vandaar een tweede dag. Wij hebben beide dagen gebruikt voor zelf uitgestippelde stadswandelingen langs alle interessante locaties. Verder hebben wij uiteraard gretig gebruik gemaakt van de waterbus die ons ook veel moderne architectuur liet zien, zoals het Opera gebouw en de herontwikkelde wijk achter het centraal station.

Dag 6 Naar Göteborg (315 km, 2 nachten)
Wij hebben ervoor gekozen om bij Helsingor per veerboot de Sont over te steken. Bij het uitvaren van de haven heb je prachtig uitzicht op het kasteel Kronborg waar Shakespeare zijn Hamlet liet afspelen. Na een goed kwartier konden we de pont in Helsingborg al af, Zweden in en reden we op het gemakje met diverse stopjes naar Göteborg.

Dag 7 Bezoek Göteborg
Deze moderne havenstad is de op een na grootste stad van Zweden en heeft ruim een half miljoen inwoners. Ondanks dat de industrie hier aanzienlijk is, is de binnenstad liefelijk. Je treft er leuke (winkel-)straten, de kilometers lange Avenyn, mooie parken en genoeg bezienswaardigheden voor een heerlijke dag.
Wij hadden een hotel uitgezocht vanwaaruit we te voet de waterbus konden bereiken om mee naar de binnenstad te gaan. Ook dus hier is een zeer goed betaalbare havenrondvaart een leuke manier om een indruk te krijgen van de havenstad.

Dag 8 Naar Köping (375 km, 1 nacht)
Köping is een industrieplaatsje en heeft in 2018 als decor gediend voor het Nederlandse televisieprogramma Kroongetuige.
Wij zochten een tussenstop tussen Göteborg en Stockholm en wij hadden deze serie gevolgd, dus leek het ons leuk om daar eens rond te kijken. Uiteraard hebben we een wandeling gemaakt langs een aantal in de uitzendingen gebruikte locaties. Zelfs het hotel waar we logeerden kwam erin voor (opdracht wasroute), net als het restaurant met bowling waar we hebben gedineerd.

Dag 9 Naar Nacka Strand (175km, 3 nachten)
Door de wat kortere rit is het mogelijk om in de middag en avond een eerste indruk van Stockholm te vergaren. Met de bus sta je snel in Slussen dat tegen de oude middeleeuwse binnenstad, Gamla Stan, van Stockholm ligt. Hier kun je naar hartelust slenteren door de nauwe straatjes met kinderkoppen en er zijn maar genoeg kleurrijke restaurantjes en winkeltjes. Het koninklijk paleis dat gebruikt wordt als werkpaleis en officiële gelegenheden en het wisselen van de wacht tref je hier.

Dag 10 Bezoek Stockholm
Vanaf Nacka Strand kun je met een waterbus naar Nybroplan. Wij stapten af bij het pretpark Gröna Lunds Tivoli op het eiland Djurgården om het Abba museum te bezoeken. Met de stem van Kees Tol op de audio guide was het extra leuk.
Op Djurgården vind je onder meer ook het Vasa museet en Skånsen, het oudste openlucht museum ter wereld. Verder is het een heel groen eiland wat het ook bij de locals populair maakt.
Het eiland ligt niet ver van de rest van de stad en ook de Diplomatstaden met de duurdere villa’s en musea is gemakkelijk te bereiken.

Dag 11 Bezoek Stockholm
Deze dag hebben we het woonpaleis met tuinen van de koninklijke familie Drottningholm bezocht. Eerst met de boot, daarna met de metro, die trouwens best een bezoekje waard is gezien de kunst onder de grond en tenslotte met de bus. Het paleis ligt prachtig, net een eindje buiten het centrum.
Het resterende deel van de dag hebben we in het centrum en Gamla Stan door gebracht, om weer met de waterbus naar Nacka Strand terug te keren.

Dag 12 Naar Norrköping (210 km, 2 nachten)
Ooit was Norrköping de tweede industriële stad van Europa en dat is tot op heden goed bewaard gebleven. Langs de rivier de Motala vind je een aantal houten spinmolens en katoenfabrieken van rond 1850. In de jaren 70 besloot men de overblijfselen te restaureren. Je kunt een leuke wandeling maken over het Industrilandskapet. De bibliotheek is vernoemd naar de Nederlander Louis de Geer, in wiens voormalig huis de Nederlandse ambassade in Stockholm is gevestigd.

Dag 13 Götakanaal
Dit kanaal verbindt, samen met het Trollhättankanaal, de westkust van Zweden met de oostkust. Het is één van de grootste Zweedse projecten ooit. Het werd 200 jaar geleden door 58.000 soldaten gegraven, meestal met de hand. Het Götakanaal is 190 km lang, heeft 58 sluizen, loopt door 5 meren en zijn hoogste punt ligt op 92 m boven de zeespiegel.
Wij hebben onder andere het uit 7 trappen bestaande sluizencomplex in Berg bezocht, Söderköping en de sluis in Mem waar het kanaal eindigt en uiteindelijk in de Baltische zee uitmondt.

Dag 14 Naar Färjestaden op Öland (260 km, 3 nachten)
Het prachtige op een na grootste eiland van Zweden ligt in de Oostzee en is te bereiken via een 6 kilometer lange brug vanaf Kalmar. Je arriveert dan net wat onder het midden van het bijna 140 km lange maar slanke eiland. Voor voetgangers en fietsers vaart er een veerboot tussen Kalmar en Färjestaden.

Dag 15 Zuid-Öland
Deze dag hebben we het zuidelijk deel van het eiland verkend. Natuurliefhebbers en met name vogelaars komen hier goed aan hun trekken. Op een gegeven moment tref je een hele oude muur die dwars over het eiland is gebouwd, Karl X Gustavs muur. Voordat hij koning werd was dit zijn leefgebied. De 4,5 km lange muur diende om wild binnen het Ottenby park te houden.
Op de zuidpunt van Öland staat de ruim 40 meter hoge vuurtoren Långe Jan. Dit is de oudste en grootste vuurtoren van Zweden en is in 1785 gebouwd door Hollanders.

Dag 16 Noord-Öland
Ölland is een eiland met nog wel 350 houten windmolens. Vroeger had iedere boerderij er wel een. Soms tref je ze in serie aan.
De Borgholms Slottsruin, het verdedigingsfort dat in 1806 uitbrandde en niet meer is herbouwd en het koninklijke Sollidens Slott, het zomerverblijf van de Koninklijke familie liggen vlak bij elkaar en zijn een bezoekje waard.
Borgholm is het enige stadje op het eiland en trekt veel toeristen.
Långe Eric, de kleinere broer van Långe Jan, staat parmantig op een eigen eilandje in het noorden.

Dag 17 Naar Skurup (300 km, 2 nachten)
Onderweg is genoeg te zien en zou je een bezoek kunnen brengen aan Kalmar, Karlskrona, Karlshamn of een van de andere plekjes.
Wij kozen ervoor om, nadat we het kasteel van Kalmar hadden gezien, op het gemak door te gaan langs binnenwegen en hebben de avond in Trelleborg doorgebracht.

Dag 18 Het zuidelijkste stukje Zweden
Deze dag hebben wij gebruikt om naar Falsterbo te gaan voor een heerlijke wandeling en langs de kust terug te rijden, waarbij we het meest zuidelijke puntje van Zweden in Smygehamn hebben gevonden.

Dag 19 Naar Middelfart (275 km, 1 nacht)
Via de lange Öresund tolbrug en tunnel die Zweden met Denemarken verbindt verlieten we het prachtige Zweden.
Aan Zweedse kant is een uitzichtpunt vanwaar je de brug goed kunt zien.
Middelfart ligt aan het water van de Lillebælt op het eiland Funen en is een mooi, rustig centraal gelegen stadje.

Dag 20 Naar Utrecht (700 km)
Vandaag rest de rit terug naar huis.

Als je meer tijd te besteden hebt tijdens deze route zou je kunnen denken aan:

  • een nachtje in de buurt van Helsingborg om de kuststrook, met dorpjes en stadjes te ontdekken
  • een bezoek aan de archipel bij Göteborg en/of Stockholm
  • een of meerdere nachten tussen Karlskrona en Kivik
  • een extra nachtje Skurup voor een bezoek aan Ystad
  • een nachtje extra in Middelfart om Funen te verkennen

Geef een reactie