Enjoy the free life!

Rome: 11 x VEEL

Als we Rome moeten typeren met een enkel woord dan zouden we kiezen voor: VEEL.

Laten we beginnen met de open deur dat Rome VEEL mooie gebouwen en VEEL oudheidkundig plaatsen kent. Het is een oude stad met een rijke historie en dat zie je duidelijk terug in het straatbeeld. Ter voorbereiding van een reisje Rome kun je uit boekjes en van het internet al de nodige informatie tot je nemen en plaatjes kijken, maar als je er in levende lijve bent, gaat het pas langzaam doordringen wat het allemaal betekent. Het aantal belangrijke locaties, gebouwen of wat daar nog van over is, is zeer indrukwekkend. Mensen, zeker die geïnteresseerd zijn in oudheid, kunst, architectuur en religie, zullen van de ene verbazing in de andere vallen als ze Rome voor de eerste maal in hun leven bezoeken. Op elke straat in het centrum vind je wel iets van je gading.
De bekende bouwwerken die iedereen wel van plaatjes kent zijn het Colosseum, het Forum Romanum, de Trevi fontein en het Vaticaan.

In Rome tref je VEEL kerken en andere geloof gerelateerde plekken aan. Meer dan 1.000 kerken telt de stad. De kerken die wij hebben gezien zijn stuk voor stuk imposant te noemen. Ze zijn rijkelijk en divers gedecoreerd en kennen vaak een historie die ver terug gaat in de tijd.

Al dat moois trekt vanzelfsprekend VEEL toeristen. Iedere bezoeker gaat natuurlijk langs de beroemde locaties, bezoekt de imposante bouwwerken, de unieke pleinen en de smalle straatjes van de binnenstad. Buiten die kring is het een stuk rustiger met bezoekers en ook daar is er genoeg te zien.

Door de straten van het centrum rijdt erg VEEL verkeer in een pittig tempo. Sommige straatjes zijn zo smal dat er net een klein autootje doorheen kan. Daar tegenover staat dat er ook wegen zijn die ruim zijn en het aantal banen niet te tellen is, omdat alle wagentjes (Romeinen rijden graag in auto’s van klein formaat, zoals Smart, Fiat 500, Mini ed) bussen en scooters kris kras door elkaar rijden. Leuk om te zien, maar het maakt het oversteken niet altijd gemakkelijk. Voetgangersoversteekplaatsen zijn dunner gezaaid dan wij gewend zijn. De eerste dagen moet je er even aan wennen, maar daarna leer je er mee omgaan. Eigenlijk moet je als voetganger lef tonen en gewoon aan je overtocht beginnen. Het is verbazingwekkend dat de meute dan meestal keurig stopt, om vervolgens zo snel mogelijk weer door te karren. Niet haperen in je wandeltempo dus, want anders heb je kans dat er er wat blik aan je rugzak hangt.

VEEL hoge, vaak smalle, ongemakkelijke trottoirs, tref je aan en gaten in het wegdek vanwege ontbrekende klinkers is de normaalste zaak van de wereld. We hebben zelfs een gat aangetroffen dat was opgevuld met een of ander boek. Er ontbraken midden op de weg gewoon 4 kinderkoppen. Een paar gemakkelijke schoenen zul je in deze stad erg waarderen. Het straattapijt typeren wij gemakshalve als Romeins. We hebben een stuk van de Via Appia Antica gelopen, de meer dan 2.000 jaar oude weg tussen Rome en Brindisi. De kilometers die wij bewandeld hebben bestonden voor een groot deel uit enorme stukken steen die uiteraard niet netjes en gladjes op elkaar aansloten. Je zult er maar met kar en paard over hebben moeten reizen!

Bij de toeristische trekpleisters tref je irritant VEEL opdringerige verkopers. Je hebt de ene nog niet afgeschud of er springen weer anderen voor je voeten. Met skip-the-line tickets, selfiesticks, flesjes water en andere verkoopwaar proberen ze je te lokken op drukke punten.

In de toeristische boekjes word je gewaarschuwd voor VEEL zakkenrollerij. Laat je dus niet afleiden! Onze behoedzaamheid leidde ertoe dat we onze aandacht te veel moesten besteden aan het overleven van deze jungle. Dit doet helaas te kort aan de echte beleving van de indrukwekkende en interessante locaties.

Als toerist betaal je VEEL toeristenbelasting. Slaap je in een hotel dan ben je 4 euro per persoon per nacht kwijt.

Rome kent VEEL buslijnen en in combinatie met metro en tram en zelfs lokale treinen konden we alles wat we wilden zien eenvoudig en goedkoop bereiken. Bij de gewone bushaltes tref je echter geen plattegrondje aan waar de route van de buslijnen op staan hetgeen het wat lastiger maakt te bepalen welk nummer je moet nemen.

Wat we echt jammer vonden is dat we met name tijdens onze wandelingen die langs de iets minder toeristische paden liepen we VEEL zwerfafval tegen kwamen. Met name toen we van Trastevere over de heuvel met geweldig uitzicht naar het Vaticaan liepen. Ook kom je met grote regelmaat containerverzamelplaatsen tegen die parkeerplekken in beslag nemen en afvalzakken in plaats van prullenbakken die ten prooi vallen aan vogels, met alle gevolgen van dien.

Terugkijkend op een geweldige reis sluiten we dit blog af met het spreekwoord dat er vele wegen naar Rome leiden en dat je zeker op een dag een van die wegen moet nemen, want Rome is een bijzondere stad die je eens gezien moet hebben!

Geef een reactie