Enjoy the free life!

Be-Mine

Be-Mine

Be-Mine is een herontwikkeld mijngebied in het Belgische Beringen. Het industrieel erfgoed heeft in de loop der jaren diverse nieuwe bestemmingen gekregen. Zo vind je er onder andere een duik – en snorkelcentrum, een zwembad, winkels, een school, woningen en kantoren. De oude imposante panden zijn of worden keurig gerestaureerd. Ook de terreinen hebben een metamorfose ondergaan. Natuurliefhebbers worden bediend met een heus natuurreservaat en buitensporters kunnen hun energie kwijt op bijvoorbeeld de Avonturenberg. Vanaf de top kun je genieten van het weidse panorama over het voormalige mijngebied en de omgeving. 

Hoe zijn wij er beland?

Via het duiken hebben wij kennis gemaakt met dit indrukwekkend erfgoed. Jaren geleden kwamen we hier voor het eerst. Lees daarvoor ons blog “Duiken in België”.

Lekker ontspannen een duikje maken in water van een behaaglijke temperatuur trekt de duikliefhebbers in de familie wel. Eens in de zoveel maanden zakken we op een vroege zondagochtend af naar onze zuiderburen en hebben we een leuke dag. De meesten gaan duiken en eentje amuseert zich in de omgeving. Steevast kletsen we met z’n alle wat na in een van de restaurantjes die het erfgoed rijk is. 

Steenkool

Fossiele brandstoffen, zoals steenkool, zijn eigenlijk planten- en dierenresten die onder hoge druk en hoge temperaturen in de aarde worden samengedrukt. Dit was zo’n 300 miljoen jaren geleden. De staalindustrie vergde steeds meer steenkool. Geologen zochten en vonden het in Belgisch Limburg op ruim 500 meter diepte. Dit resulteerde in de opening van 7 mijnsites.

De mijnen van Limburg maken deel uit van het Kempisch mijnbekken. Het bekken strekt zich uit vanaf het Duitse Ruhrgebied tot aan Wales.

Museum

André Dumont ontdekte in 1901 steenkool in Belgisch Limburg. Dit was de start van een bloeiende mijnbouw. Ondertussen is dat allemaal weer verleden tijd. De mijnsite van Beringen is de best bewaarde en grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. De laatste wagen steenkool is op 28-10-1989 bovengehaald. De totale productie bedraagt maar liefst 79.096.505 ton!

In een van de gebouwen huist het museum dat een inkijkje geeft in het leven van mijnwerkers en informatie biedt over steenkool.

Duikcentrum

Het is het eerste indoor duikcentrum van Europa. Het bassin is 10 meter diep en 36 meter doorsnee. Het zicht is er fantastisch en de vissen zijn er rijkelijk aanwezig. 

Vroeger was het gebouw een indikker. Al het uit de grond gehaalde ruwe materiaal moest gewassen worden. Stenen en ander onbruikbaar materiaal diende van de steenkool gescheiden worden. Dat deed men met water en magnetiet. Het vervuilde water van de kolenwasserij kwam in dit gebouw en hierin liet men het afval bezinken. De kolen vertrokken met treinen over het kolenspoor. Stukken rails zijn nog zichtbaar in de nabijheid van het centrum. Er staan zelfs nog wat treinstellen op. 

Voor de deur van het duikcentrum starten een aantal wandelroutes. 

De heuvels

Het landschap in deze omgeving is verre van vlak. Het decor is ontstaan door ophoping van overblijfselen (73.000.000 ton) van de mijnbouw. Het steenafval werd door een lange transportband op de heuvels gestort. Ondertussen zijn deze terrils van zo’n 100 meter hoogte wat begroeid aan het raken. 

De “grote” terril ontstond in de jaren ‘40 en is nu met de omliggende grond een natuurreservaat van ongeveer 60 ha. Het biedt een grote verscheidenheid aan begroeiing. Om van een berg steenafval een natuurdomein te maken werden kruiden en grasmengsels op de steenmassa aangebracht in de vorm van een kleverige gel. Deze zogenoemde hydroseeding techniek zorgt voor bevochtiging en ontkieming van de zaden en het op zijn plaats houden van de bodemdeeltjes. De steenresten werden zo een gewilde plaats voor vogels en vlinders. Wandelaars kunnen kiezen uit twee wandelroutes (2 of 3,5 km).

Start je liever voor het duikcentrum dan is de route 6,7 km lang.

Op de Avonturenberg, die tussen 1922 en 1944 zijn oorsprong vond, zijn diverse faciliteiten aangebracht voor te klimmen, klauteren en glijden tussen zo’n 1.600 palen.  Moutainbikers kunnen hun skills verfijnen over de uitgezette trajecten die soms best pittig lijken. Al wandelend over de paden is de top ook te bereiken, net als via een indrukwekkende trap. Zeker een aanrader als je de omgeving eens van boven wilt bekijken. Onderweg tref je informatieve panelen die je wat meer vertellen over de mijnbouw van dit gebied. 

Wat is er nog meer?

Koeltorens

Rond de koeltorens van het complex kun je als waterrat je hart ophalen in de Sportoase. Een buitenbad met ligweide en verschillende binnenbaden en een wellness zone bieden in- en ontspanning.

Electriciteitscentrale

Ben je klim liefhebber dan kun je hier maar liefst op 1.300 vierkante meter uitleven. Er zijn zo’n 180 routes. De tophoogte bedraagt 18 meter.

Winkels

Per auto zijn de winkels heel goed te bereiken. Ze liggen aan de grote parkeerplaats.

Be-Mine…. voor elk wat wils!

Op het Be-Mine terrein is veel te doen. Zowel de actieve als wat minder actieve mensen kunnen er terecht om tussen of in het industrieel erfgoed zich te amuseren. Van een boodschapje of museumbezoek tot een intensieve workout op land of in het water, je vindt het er. Telkens als we er komen ontdekken we weer wat nieuws en is er wat opgeknapt. Saai is het bepaald niet. Denk jij niet dat je er kunt vermaken?

Huisje of appartementje huren?

Is het te ver voor een dagje of wil je gewoon wat langer op pad en Belgisch Limburg beter leren kennen, reserveer dan een bedje. Misschien vind je bij een van de onderstaande links iets van je gading!

Belvilla
Boschmolenplas
Bungalow.Net
BungalowSpecials
Interhome
Landal
Roompot
Vacanceselect
Waterrijk Oesterdam

Foto’s Be-Mine

Geef een reactie